HÍREK

2016.11.07
Hobo új előadása a Nemzetiben

A Gulag virágai

A Gulágra hurcoltak verseiből, novelláiból, történeteiből Hobo írt zenés monodrámát. A pénteki sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Gulág-emlékbizottság tagja elmondta: az emlékévvel az a céljuk, hogy emlékeztessünk arra a 800 ezer magyar emberre, akiket a II. világháború végén, a II. világháború után hurcoltak el Magyarországról. A Gulag virágai jól illeszkedik az emlékév sorozatába: "azok számára, akiknek a zene nyelve, Hobo személyisége, vagy a Nemzeti Színház szakrális helyszíne fontos, közelebbivé válhat a Gulág-emlékév" - emelte ki az államtitkár.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta: 15 éve dolgozik együtt Hobóval, 12 produkciót hoztak létre közösen. Kiemelte, hogy micsoda missziót hajt végre évtizedek óta Hobo, aki az elmúlt hetekben is 18 előadásos turnén volt Hargitától Partiumig, játszotta a Halj meg és nagy leszelcímű produkciót, József Attila- és Ady-estjét. Évente 130-170 előadást játszik ilyen formában - emelte ki.

A Gulág-előadás ötlete már Debrecenben megszületett, hosszú előkészítő folyamaton vannak túl. Ennek az előadásnak is hosszú élete lesz, sok helyen látható majd szerte az országban és a külhoni területeken is. Januárban például többször is játsszák majd Kárpátalján. 

Földes László Hobo előadóművész elmondta, hogy mindig is foglalkoztatta a téma, de az 1990-es években Viszockij megrázó dalain keresztül került még közelebb hozzá. Emellett 1965-ben olvasta Alexandr Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényét, amely a Gulagról szól, az 1970-es években pedig A Gulag szigetcsoport című könyvét. Azóta, 40 éve, állandóan foglalkozik a témával. Miután mindent elolvasott a Gulagról, elhatározta, hogy elmegy oda. Az előadás dramaturgjával, Kozma Andrással utazott el Permbe, a 36-os tábor romjaihoz; ott döntötte el, hogy színdarabot ír a témáról. Mint fogalmazott, a látottak, hallottak tanulsága számára az volt, hogy a művészet az ilyen borzalmas körülmények között is megszületik, ezért lett A Gulag virágai az előadás címe. 

Felidézte: abban a szobában is járt, ahol Vaszil Sztusz ukrán költő dolgozott egy présgépen. Ott hallotta a történetet, miszerint a felesége évente két napra meglátogathatta a költőt, Sztusz pedig a találkozásra készülve tűhegyes ceruzával, apró betűkkel leírta a verseit, összehajtogatva egy nejlonzacskóba tette és lenyelte. A Találkozások Házában természetes módon előkerült a kézirat, megtisztították, és a felesége is lenyelte, nehogy az ellenőrzésnél észrevegyék és így kivihesse a verseket. A versek kijutottak, megmaradtak. Ez a történet annyira megrázott, hogy akkor döntöttem el, hogy írok a témáról - mondta.

A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulágra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át.

A Kaszás Attila Teremben látható előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Olekszandr Bilozub.

 

szinhaz.hu 
(Forrás: MTI)