HÍREK

2020.09.26
Megjelent

REJTŐ DEKAMERON

Megjelent Hobo új, 64 oldalas hangoskönyv formájában,14 dalt tartalmazó albuma Rejtő dekameron címmel.

Az alapötlet Giovanni Boccaccio Dekameronjából származik. A műben a pestisjárvány miatt kastélyban rekedt tíz ember, és unalmukban mindegyikük előadott egy-egy történetet. Ebből kiindulva Hobo nagy Rejtő Jenő-rajongóként felidézi a leghíresebb regényalakokat a mai, koronavírusos Magyarországon megjelenítve.  


Így Budapestre érkezik Gorcsev Iván, Csülök, Piszkos Fred, Troppauer Hümér, Senki Alfonz, Fülig Jimmy, Vanek B. Eduárd, valamint Leila, az arab démon, Zwillinger Lola és Laura de Pirelli operaénekesnő. Ám karanténba zárják őket a margitszigeti Grand Hotelben, ahol bemutatkoznak, majd árnyékkormányt alakítanak. Mindegyik dalhoz külön illusztrációk készültek, a néhai Korcsmáros Pál által kitalált és megrajzolt Rejtő-képregények eredeti figurái jelennek meg a képeken.

A koronavírusnak „köszönhető” az egész. Még máricusban, miután ezredszer megnéztem Pier Paolo Pasolini „Dekameron”-ját, beugrott az ötlet, hogy Rejtő Jenő tíz zseniálisan megírt regényfiguráját elhozom a mai Budapestre, ahol a „Vesztegzár a Grand Hotelben” címnek megfelelően bezárják őket a margitiszigeti hasonló nevű szállodába, ahol ők, mindannyain elővezetik saját legendás személyiségüket.

Mivel már 12-13 évesen nagy Rejtő rajongó voltam és később gyűjtöttem a Fülesben hetente megjelenő, Korcsmáros Pál által mesterien kitalált és megrajzolt képregények folytatásait, miután felvettük a lemezt, megkerestem a néhai mester Gábor nevű unokáját, hogy az album dalaihoz a Korcsmáros tradíciónak megfelelően készítsenek képregényszerű illusztrációkat.

Az ötlet meghallgatásra talált, az együttműködés megtörtént. Így 64 oldalas hangoskönyv formájában megjelent az album is, mellyel az volt a szándékom, hogy ezekben a nehéz és komor időkben megpróbáljam megnevettetni azokat az embereket, akiket érdekelnek a munkáim.
Tisztelettel: Hobo