HÍREK

2024.06.11
Dedikákás

Túlélő trallala

AZ ÉRZÉKENY SZERZŐ VALLOMÁSA
 
A második világháború alatt született nemzedék egy új művészetet szült, ami először csak tánczenének indult, aztán a hatvanas évek második felében művészetté érett.
Az akkor még létező szocializmusban nem tudtak mit kezdeni vele. Mindenesetre, mint mindentől, ettől is beszartak. Megpróbálták megszelidíteni és ez nem ment nehezen, mert akkoriban még mindenki szerelemből játszott,
szórakozni, vagy szórakoztatni akart.
Nem értették miért és miből született, - ráadásul Nyugatról jött - hiszen csak néhány kivételesen esetben lehetett lázításnak, rendszerellenesnek minősíteni.
Engem katonaként ért utól a zene, a belőle áradó, mindent elsöprő energia magával ragadott, majd amikor megtudtam, hogy szövegeiben micsoda értékeket hordoz, megváltozott az életem.
A számomra kultikus 1968-as évben megírtam első szövegemet, a Lakájdalt, amiből azonnal botrány lett. Ez indított el az úton, amiről mindmáig nem tértem le. A 2023-as Az ám, hazám ugyanabból az indulatból született, mint a legelső. Jelenleg 543 regisztrált és megjelent művem van, ezekből választottam 101-et.
Mivel sosem hallgatom a lemezeimet, nem olvasom a könyveimet, gyakran fuldokoltam a nevetéstől, szembesülve azzal, hogy milyen pocsék dolgokat voltam képes leírni. (De az ember ne csak félig legyen őszinte.)
Igyekeztem az összes színt feltüntetni és sok emlék feltört bennem, amik a szövegeket elindították. Költő barátom azt mondta, hogy amit itt összeraktunk, kordokumentum, szerintem csak útleírás.
 
Tisztelettel Hobo