HÍREK

2016.09.10
Erdélyi turnén Hobo

Vallomások és „kisajátított” versek

A népszerű előadó turnéja szombaton kezdődik Marosvásárhelyen, majd szeptember 11-én és 12-én Sepsiszentgyörgyön, 13-án Vargyason, 14-én Brassóban, 15-én Bukarestben, 16-án Székelykeresztúron, 17-én Gyergyószentmiklóson, 18-án Kolozsváron és 30-án Nagybányán lép fel Hobo. A verses estek sora októberben is folytatódik, 1-jén Máramarosszigeten, 2-án a Kolozs megyei Válaszúton, 25-én és 26-án Temesváron, 27-én Aradon, 28-án ismét Kolozsváron, 29-én pedig Déván lép színpadra az előadó.

A Halj meg és nagy leszel! című előadás zenés kálvária 14 stációval, dalok, versek, vallomások, történetek hangzanak el benne az utolsó hetven évből. „Itt, a színházban bevallhatok mindent, úgysem hiszi senki egy szavamat sem. Hogy utána könnyebb lesz? A fenét. A tapstól lesz könnyebb, hogy össze-vissza hazudhatok, és megtapsolnak. Vagy igazat mondhatok? Nem hiszik el, de nem is kell, a lényeg az, hogy tapsoljanak... Ezért jó a színház. Itt minden lehetek, akár még önmagam is, úgy sem hiszik el. Akkor minek hazudjak? Az nem könnyű, munkaigényes dolog, ki kell találni mindent, aztán leírni, megtanulni és úgy csinálni, mintha...” – írta az előadásról Hobo.

„Az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel! szerepében fognak látni, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Őszintesége megrendítő és bátorságot adó” – mondta a rendező, Vidnyánszky Attila. A Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-estről Földes László elmondta, mindig kisajátította a költő verseit, úgy érezte, sorai róla szólnak.

„Ez az előadás nagyobb alázattal készült, a költőt szeretné bemutatni” – nyilatkozta 2005-ben Hobo, amikor Vidnyánszky Attila rendezésében elkészült a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadóest. József Attila a Hobo számára fontos költők sorába tartozik, akárcsak Pilinszky János, Villon, Faludy György, Vlagyimir Szemjonovics Viszockij, Allen Ginsberg. „József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt” – mondja Hobo, aki az előadással korábban bejárta Magyarországot és a határon túli magyarlakta vidékeket is.

Az Ady Endre verseiből készült, A föltámadás szomorúsága című estről az előadó úgy nyilatkozott, nem Ady-körképet szeretnne adni, hanem azokat a verseket mondja el, amelyekben válaszokat talált a saját problémáira. „Ezekben a versekben megmutatkozik az útja végéhez közeledő férfi nem lankadó felelősségű, harcos, ostorozó hazaszeretete Európa közepén, viszonya a múlthoz, a történelemhez, sorstársaihoz, a Nyugathoz, valamint hálás emlékezése az elmúlt szerelmekre, álmokra és reményekre” – írta Földes László Hobo az előadásról.


Kiss Judit 
kronika.ro