Farkashajsza - Viszockij műveit előadja HoboFarkashajsza - Vlagyimir Viszockij műveit előadja Hobo

Hobo - ének
Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt, billentyűs hangszerek
Póka Egon - basszusgitár
Szakadáti Mátyás - dobok
ifj. Tornóczky Ferenc - gitár
Marosi Zoltán - tangóharmonika

A szövegeket fordította - Hobo

A felvételek a Kőbányai Zenei Stúdióban készültek 2012 őszén, kivétel "Az én Hamletem", ami koncertfelvétel (2012. augusztus 1. Kapolcs)

Borító - Földes Borbála

Hobo a második Viszockij lemezéről

Első Viszockij átdolgozásaink 1998-ban láttak napvilágot. A zenei munkát Tóth János Rudolf végezte el, ő rakta át az általában egyszál gitárral kísért dalokat egy teljes rockzenekarra, a fordításokat magam végeztem.

A fogadtatás döbbenetes volt, sikerült az előállítási költéségeket visszatéríteni. A jogokat Madame Marina Vlady, világhírű francia színésznő védte és védi. Tőle kaptuk meg az engedélyt a feldolgozásokra és a szövegek lefordítására. Majd a magyar dalszövegegeket vissza kellett fordítani oroszra, hogy a Művésznő egybevethesse őket  az eredetiekkel..
Az elkészült anyag hallatán Marina Vlady úgy vélekedett, hogy „Ön azon kivételek egyike, aki nem Viszovkijt próbálja utánozni.”

Az anyagot a Merlin Színházban játszottuk, ám egy idő után nehézségek adódtak a zenekar gázsijának kifizetésével, így továbbálltam. 

Pár évvel később Vidnyánszky Attila rendezésében, a néhai Komédium Színházban monodramatikus formában játszottam tovább a dalokat. Ez a munkánk mindmáig műsoron van és eddig 141 alkalommal ment le.

Három évvel ezelőtt kaptam egy felkérést, hogy az orosz bárd szerepét játsszam el egy, a Marina Vlady „Szerelmem Viszockij” című, csodálatos könyvén alapuló kétszereplős darabban. Mivel ez egy dramatikus feldolgozás lett volna, nem fogadtam el a kihívást, hiszen adottságaim és korom nem tesznek alkalmassá semmilyen szerepre sem.

2009-ben jártam a Gulag egyetlen megmaradt koncentrációs táborában, Perm mellett és azóta is folyamatosan foglalkozom az ott gyűjtött anyag rendezésével, későbbi megformálásával, így tulajdonképpen ki sem estem a másfél évtizedes gyűjtésből–kutatásból.

Vidnyánszky Attila, aki szinte minden mániámra rezonál és vevő is rájuk, vetette fel, hogy én írjak egy darabot. Ezt 2012.12.14.-én be is mutattuk „Ballada a két sebzett hattyúról” cím alatt a debreceni Csokonai Színház stúdiójában, Szűcs Nelli művésznő káprázatos főszereplésével.

Ehhez az előadáshoz készült ez a lemez, melynek címe az egyik legismertebb Viszockij dal, a  „Farkashajsza” adta a címet.

Az átdolgozásokat Póka Egon végezte el, a fordításokat Magyar Fruzsina, Kozma András és Zsemlye János csinálta, ezekből írtam én a dalszövegeket. 

Az első lemez zenészei közül ismét velünk játszik Marosi Zoltán harmonikás, a többiek jelenlegi zenekarom a „Hobo és Bandája” tagjai. Vagyis Fekete Kovács Kornél trombitás, Póka Egon basszusgitáros, Szakadáti Mátyás dobos és ifj. Tornóczky Ferenc gitáros.

7 teljesen új számot vettünk fel. (Fekete szemek, Dal a szentimentális bokszolóról (?),  Ballada a két sebzett hattyúról, A sorsról, A költőkhöz,  Csak a „nem” és csak a „sem”, Kegyetlen, vad kormányzóság). Az összes többi dal is új felvétel és a régebbi változatok újragondolása.

A bonus track-ként megjelölt „Az én Hamletem” pedig a tavaly nyári, fantasztikus fogadtatású kapolcsi Viszockij esten készült.

Úgy érzem, hogy a színházi bemutató fogadtatása indokolja és szükségszerűvé tette a lemez kiadását is, hogy az érdeklődők a szinházi jelenléttől függetlenül is megismerhessék a huszadik század orosz zsenijének dalait.

Köszönöm a  Fonóház és a Csokonai Színház támogatását  ezekben a káprázatos kulturális,  globális, mediális, fatális, banális, kanális, anális  - Mi is van még? Írják be! – időkben.

Tisztelettel
Hobo
Piliscsaba, 2013.01.10.

1. Farkashajsza
2. A sorsról
3. Dal a szentimentális bokszolóról
4. Dal a barátról
5. A költőkhöz
6. Kegyetlen, vad kormányzóság
7. Ballada a két sebzett hattyúról
8. Csak a "nem és csak a "sem"
9. Ne írj több verset!
10. Fekete szemek
11. Az én cigánydalom
12. Az én Hamletem


AKTUÁLIS

Halj meg és nagy leszel

Veszprémi Egyetem, 2017. sze. 26.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Debrecen, Modem, 2017. sze. 28.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Vác, Dunakanyar Színház, 2017. okt. 01.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Budapest, Nemzeti Színház, 2017. okt. 03.
RÉSZLETEK »

Halj meg és nagy leszel!

Kaposvár, Szivárvány Kultúrp., 2017. okt. 04.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu