A tükör

Bezártak egy ablaktalan fülkébe. Azt mondták, reggel értem jönnek, és elvezetnek. Kimértek voltak, de nem barátságtalanok. Vezetőjük azonban - kövér, fekete hajú férfi, akit civilruhás kísérője Raabe őrnagynak nevezett - mereven elnézett mellettem, miközben kimondta egyetlen mondatát: "Tükröt is hagyunk itt, hogy megnézhesse magát."

Amikor elmentek, keresni kezdtem a tükröt, mintha a mondat vészjós értelmét maga a tárgy fejthetné meg. De ez sehogy sem akart előbukkanni, pedig a fülkében csak egy priccs díszelgett, meg egy horpadt, rozsdás pléhvödör arra az esetre, ha rám törne a szükség. A fehérre meszelt falak sárgán derengtek a lámpafényben. Sem ablak, sem szekrény, sem asztalka az étedénnyel - nyilván nem állt szándékukban etetni.

Már régen elmúlhatott éjfél, amikor felhagytam a kereséssel, és ahogy feküdnék le, megpillantom a tükröt a priccs közepén. Esküszöm, két perccel korábban még nem volt ott. Ahogy belenézek, idegen arc bámul rám vissza, vizenyőskék, ártatlan szempár, egy pufók, szőke fiatalember. Megtapogatom arcomat, ő is így tesz, ránevetek gyötrelmesen, ugyanígy nevet rám, összehúzom szemem, mint aki rosszul lát, ő is összehúzza szemét, dühödten a tükörbe köpök, és nyál fröccsen szét az arcomon. Földhöz vágom a tükröt, de nem törik össze, hanem nyoma vész, mintha a föld nyelte volna el.
Reggel arra ébredtem, hogy Raabe őrnagy rázza vállamat; az ajtóban két katona állt vigyázzban. Feltápászkodtam a priccsről, minden tagom fájt. Pokróc híján ruhában aludtam - egész testemet rázta a hideg. A katonák bekötötték szememet, két oldalról belém karoltak és elvezettek. Kanyargós, szűk folyosórendszerben haladtunk lefelé, legalább két óra hosszat, egyre hidegebb lett a levegő, kísérőimnek is vacogott a foguk, két lábam folyvást egymásba akadt. Az egyik fordulóban baloldali kísérőm kiráncigálta karját a karomból, és elmaradt. Kettesben botorkáltunk tovább, ezúttal fölfelé, már nem betontalajon, hanem sziklás-köves göröngyökön, meg-megcsuklott a térdem, kísérőm szinte már vonszolt, cipelt magával, egy ütemre hörögtünk, egy ízben elbotlott, én tartottam fel, hogy el ne essen, sose-tapasztalt testi összetartozás, aztán hirtelen meleget éreztem, és a kendőn át szűrt fényt, megálltunk, elengedte a karomat, a másodperc igen hosszú töredékéig vártam a fejembe röppenő golyót, ehelyett letépte szememről a kendőt, pufók, szőke fiatalember, vizenyőskék, nagy, ártatlan szempár, döbbenten meredtem rá, ő döbbenten bámult rám vissza, megfordultam a tengelyem körül, és ájultan estem össze.

Itt ébredtem fel, e kopár térségben, amelyet be sem merek barangolni, hátha egy tükörre bukkanok valahol, amelyből egy vizeskék szempár, vagy ami talán még borzalmasabb volna: a saját szemem néz vissza rám.

AKTUÁLIS

Halj meg és nagy leszel

Veszprémi Egyetem, 2017. sze. 26.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Debrecen, Modem, 2017. sze. 28.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Vác, Dunakanyar Színház, 2017. okt. 01.
RÉSZLETEK »

Lassú vonat koncert

Budapest, Nemzeti Színház, 2017. okt. 03.
RÉSZLETEK »

Halj meg és nagy leszel!

Kaposvár, Szivárvány Kultúrp., 2017. okt. 04.
RÉSZLETEK »
HÍRLEVÉL
Teljes név:
E-mail cím:
Lakcím:
HOBO 2009 © Minden jog fenntartva!

Jogi nyilatkozat

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre, kérjük fogadja el a jogi nyilatkozatot!


Hírlevél feliratkozása során eltárolt adatoknak jogi adatvédelmi nyilatkozatának helye...

Rendelési feltételek

Kedves Vásárlóink!

Szeretnénk felhívni figyelmét néhány megrendeléssel kapcsolatos, fontos információra:

Mindenek előtt kérjük, hogy a kért adatokat (név, lakcím, telefon) a gyors és precíz kiszállítás érdekében pontosan töltse ki. Adatait harmadik félnek csak a szállítással kapcsolatosan adjuk át, akik szintén felelősséget vállaltak azok bizalmas kezelése érdekében.

A megrendelőlap Megjegyzés rovatában tüntetheti fel a vásárlással kapcsolatos üzeneteit (pl. dedikálás, személyes átvételi igény…)

Amennyiben bármi okból problémát jelentene a webáruházon keresztül történő vásárlás, úgy megrendelését feladhatja e-mailen (info@hobo.hu ) vagy akár postai úton is (Rock Diszkont 1068 Budapest, Király utca 108.).
Ez esetben kérjük pontosan tüntesse fel:
- az Ön nevét (és ha eltérő, akkor a számlázási nevet)
- pontos címét, irányítószámmal (ha eltérő, akkor a számlázási címet)
- telefonos elérhetőséget és e-mail címét
- a megrendelt áru pontos címét és darabszámát

A Webáruházat a Rock Diszkont üzemelteti. A termékek mellett feltűntetett fogyasztói árak az általános forgalmi adót (ÁFÁ-t) már tartalmazzák, a kézbesítés költségeit azonban nem.
Ennek összege futárszolgálat igénybevétele esetén belföldön általában 1290 Ft csomagonként.  A megrendelt áruk kiszállítását a GLS Hungary Kft biztosítja.
(Határon túli szállítási megrendelések egyeztetése folyamatban van.)

Amennyiben úgy gondolja, személyesen is átveheti csomagját  a Rock Diszkont üzletben: 1068 Budapest, Király utca 108. Telefon: +36 (1) 341-3350. (hétköznanap 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig).
Kérjük, hogy személyes átvételi igényét feltétlenül jelezze megrendeléskor a Megjegyzés rovatnál!

Kellemes böngészést, jó vásárlást kíván Mindenkinek
Webmester
info@hobo.hu